Take a Grammar Quiz

A photo for our Grammar Quiz

Good news! You all get a quiz this week. I was a high school teacher years ago, and the following is a grammar test I used to give my students. This passage reflects the mechanics questions on the SAT and ACT. Put your thinking cap on (it’s stylish, I promise!) and experience what it’s like to complete a grammar passage.

Directions: Read the following passage and use the corrections below for each bolded portion.

(1) Looking over the high school English curriculum, one conclusion is obvious: English teachers are a gloomy bunch. Consider, for example, the readings (2) they assign students. The poor 9th graders must follow Holden to a mental institution, Odysseus to the world of the dead, and (3) see Lennie die on the banks of the Salinas River. In (4) A Midsummer Night’s Dream (5) they learn that love is superficial and that one lover is interchangeable with another. Interestingly, English teachers claim to find this play funny.

A year later, a Scottish thane, prodded by his ambitious, unscrupulous wife, (6) plot the murder of the king. In short stories, characters lose jobs, betray spouses, attempt rapes, murder loved ones, (7) and commit suicide. In a supposedly upbeat work, not only is the innocent Tom Robinson killed, but also the emotionally damaged Boo Radley (8) disappeared into his house, never to be seen again. The lesson? It is always open season on mockingbirds.

(9) What is the effect of such reading on tender psyches? Huck (10) has staged his death, Willy Loman talks to people who are not present, and (11) Oedipus gouging out his eyes. How can a student relate to such characters? My fondness for my mother is as great (12) as anyone else, but I think that Oedipus should have limited himself to a card and flowers on Mother’s Day. And no adolescent can emphasize with a sexagenarian salesman (13) who obsesses over whipped cheese.

High school students prefer amusing works with happy endings to these depressing so-called classics. They need (14) less works that are tragic and introspective and more that are comic and action-filled. My current teacher frequently asserts that happy people don’t produce great literature. I’m not sure she’s right, but I am sure that happy people don’t teach it. My ninth grade teacher (15) attempted and entertained my class with stories of weekend thesis parties (16) between her colleagues. At fourteen, I thought she was kidding, but after nearly four years of reading these books, I know she (17) had spoken the truth.

  1. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) When looking over     (C) Having looked over     (D) When I look over
  2. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) he or she assign     (C) English teachers have assigned     (D)he or she assigns
  3. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) Lennie is shot     (C) Lennie to his demise     (D) Lennie shooting
  4. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) A Midsummer Nights Dream,     (C) A Midsummer Night’s Dream,     (D) A Midsummer Nights Dream
  5. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) he or she learn     (C) he learned     (D) he or she learns
  6. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) plots the murder     (C) plot to murder     (D) plotting to murder
  7. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) as well as suicide.     (C) and they kill themselves.    (D) and suicide is committed.
  8. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) vanished     (C) disappears     (D) has disappeared
  9. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) What is the affect of such reading     (C) How does such reading effect     (D) How does such reading impact with
  10. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) had staged his death,     (C) staged his death,     (D) stages his death,
  11. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) Oedipus’s gouging out his eyes.     (C) the gouging by Oedipus of his eyes. (D) Oedipus gouges out his eyes.
  12. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) as anyone’s,    (C) as anyone,     (D) than anyone else’s,
  13. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) which is obsessed with     (C) whom obsesses over     (D) that obsesses with
  14. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) fewer     (C) a smaller amount of     (D) a scarcer number of
  15. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) tries to entertain     (C) attempted to entertain     (D) has tried to entertain
  16. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) in between     (C) attendant among     (D) among
  17. (A) LEAVE UNCHANGED     (B) was speaking     (C) would speak     (D) would have spoken

Answer key:

  1. b
  2. a
  3. c
  4. c
  5. a
  6. b
  7. a
  8. c
  9. a
  10. d
  11. d
  12. b
  13. a
  14. b
  15. c
  16. d
  17. b

Leave a Reply

  • (will not be published)

Blog Categories